Potrzebne akcesoria

Poznaj nasze przepisy na przygotowanie idealnej kawy. Nieważne, czy posiadasz ekspres do kawy, czy używasz zwykłą kawę rozpuszczalną. Liczą się smaki odpowiednie dla Ciebie. Totalna personalizacja
Cappuccino
Jest to tradycyjny napój kawowy przygotowany na bazie espresso. Do przygotowania cappuccino kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje mleka do kawy: 1/3 ciepłego mleka, 1/3 kawy, 1/3 pianki mlecznej.
Caffe Latte
Przygotowując Caffe Latte, często nazywaną również Latte Macchiato w restauracjach, należy zachować następujące proporcje: 3/5 ciepłego mleka, 1/5 kawy, 1/5 pianki mlecznej. Do kaw na bazie mleka zalecamy używać dobrze schłodzonego półtłustego mleka (wyjętego z lodówki o temperaturze od 6 do 8°C). Ciepłe mleko niestety dobrze nie spieni mleka. Na końcu można kawę posypać czekoladą w proszku lub inną ulubioną przyprawą.
Kawa ze śmietaną
Nie ma nic prostszego niż klasyczne espresso w dużej filiżance ze śmietanką. Dodaj trochę ubitej śmietany i otrzymasz pyszną kawę z pianką. Jeżeli nie chce Ci się ubijać ręcznie śmietany to można użyć gotowej w spray’u.
Café corretto
Przygotuj filiżankę espresso. Zauważ, że to jest baza do przygotowania praktycznie wszystkich napojów kawowych. Następnie dodaj do smaku 1/4 lub 1/2 kieliszka koniaku, anyżówki, wiśniówki, Sambuco, Kirsch lub Cointreau wszystko zależnie od upodobania. Cafe coretto wywodzi się z włoskiej tradycji. Wzmocniona alkoholem poprawia smak kawy i wyostrza go.
Likier kawowy
W pustej butelce o objętości 0,75 litra należy wymieszać 3 filiżanki espresso, 250 gramów kandyzu, 1/2 litra koniaku lub Kirsche. Zostawić mieszankę na minimum 2 tygodnie. Otrzymacie wyśmienity likier doskonały dla amatorów kawy.
Mrożona włoska kawa
Aby przygotować pyszną włoską kawę potrzebujesz 4 gałki lodów waniliowych, 2 filiżanki zimnego słodzonego espresso, 1/8 l mleka, słodką śmietanę i wiórki czekoladowe na wierzch. Wymieszaj zimne espresso z mlekiem. Następnie rozdziel gałki lodów do szklanek i wlej do nich kawę. Możesz dla ozdoby posypiać wiórkami z czekolady i ozdobić słodką śmietaną.
Kawa po fryzyjsku
Wlej mały kieliszek rumu do filiżanki słodzonego espresso. Całość ozdób grubą warstwą słodkiej śmietany i gotowe. Smacznego.