Warzywa szybko się psują

Podstawowym zadaniem chłodziarki jest spowolnienie procesu starzenia się przechowywanej w niej żywności. Zdarza się jednak, że trzymane w niej warzywa szybko tracą świeżość. Z czego może to wynikać?

Warzywa szybko się psują
4.3 (85%) 4 votes
Dlaczego warzywa szybko się psują mimo, że trzymane są w lodówce?

Dlaczego warzywa szybko się psują?

Przyczyna 1:

Ustawienia temperatury w chłodziarce

Czy temperatura chłodziarki jest dobrze ustawiona?

Optymalna temperatura w komorze chłodziarki to ok. 4-5 stopni Celsjusza. Nowsze lodówki są zazwyczaj wyposażone w panel sterujący umożliwiający dostosowanie temperatury do potrzeb użytkownika – należy sprawdzić, czy na panelu nie ustawiono wyższej temperatury i jeśli tak jest – ustawmy prawidłową.

Przyczyna 2:

Uszkodzony termostat

Czy termostat działa prawidłowo?

Termostat to element odpowiedzialny za uruchomienie sprężarki, gdy w komorze chłodziarki zrobi się za ciepło i wyłączenie jej, gdy temperatura za bardzo spadnie. Jeśli jest uszkodzony, sprężarka może nie włączać się, gdy wymaga tego od niej sytuacja i w efekcie za wysoka temperatura w komorze nie jest w stanie odpowiednio konserwować warzyw. Niestety, wtedy warzywa szybko się psują.

Przyczyna 3:

Niedobór czynnika chłodzącego

Czy w układzie jest odpowiednia ilość chłodziwa?

Jeśli w lodówce brakuje freonu, chłodziarka może nie pracować prawidłowo. Warzywa to jedne z pierwszych produktów które odczują awarię. Brak gazu zazwyczaj wynika z wycieku – trzeba go będzie znaleźć i wyeliminować. Nie należy jednak robić tego samodzielnie. Najlepiej będzie wezwać serwisanta.

Przyczyna 4:

Brudna, uszkodzona lub zużyta uszczelka drzwi

Czy uszczelka drzwi jest szczelna?

Uszczelki, które zapewniają termoizolację wykonane są z gumy, a to oznacza, że są podatne na mechaniczne uszkodzenia. Co więcej, poddane działaniu niskiej temperatury szybciej się starzeją. Nieszczelność powoduje wzrost temperatury w komorze. Zanim jednak zdecydujemy się na wymianę, spróbujmy uszczelkę przeczyścić najpierw na mokro, a następnie na sucho. Nieszczelność może wynikać po prostu z jej zanieczyszczenia.

Przyczyna 5:

Niewłaściwe miejsce przechowywania

Czy układasz warzywa w odpowiednim miejscu?

Większość lodówek ma specjalne pojemniki/komory/szuflady na warzywa. Jeśli w naszej również się takiej znajdują – korzystajmy z nich, w innych miejscach warzywa będą psuły się znacznie szybciej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *